Kominkowe ABC
Jak rozpalić w kominku krok po kroku ?
Kłęby czarnego dymu wydobywające się z kominka nie wróżą niczego dobrego… Jak efektywnie palić w kominku? Jakich błędów unikać? Zobacz, jak wygląda rozpalanie kominka krok po kroku.
Czym palić w kominku?
Na prawidłową pracę kominka wpływa kilka czynników m.in. rodzaj opału oraz sposób jego spalania. Najwięcej ciepła daje wysokokaloryczne drewno z drzew liściastych takich jak grab, jesion, buk, jabłoń, grusza lub śliwa. Miękkie lub bardzo miękkie drewno z drzew iglastych o niskiej gęstości, takich jak świerk, jodła czy sosna, można wykorzystać jedynie do rozpalenia kominka. Twarde drewno o wyższej gęstości doskonale sprawdzi się do podtrzymania płomienia.
Drewno do palenia w kominku powinno być sezonowane od roku do nawet 3 lat w zależności od gatunku. Wówczas jego wilgotność spada do 15-20%. Mokre drewno daje mało ciepła i źle się pali. Dlatego tak istotny jest proces jego przygotowania. W trosce o środowisko do palenia nie wolno używać drewna malowanego lub impregnowanego.
Ilość opału uzależniona jest od pojemności paleniska. Zaleca się jednak, aby jednorazowo nie wkładać do kominka więcej niż 5 kilogramów opału. Konstrukcja nowoczesnych wkładów kominkowych pozwala na ciągłe palenie więc nie trzeba przed każdym rozpaleniem usuwać znajdującego się w nim popiołu.
Jak rozpalić w kominku?
Najlepszą metodą będzie rozpalanie od góry. Na dnie paleniska ułóż kilka rozłupanych polan twardego, wysokokalorycznego drewna o wilgotności do max 20%. Ich średnica nie powinna przekraczać 10-15 centymetrów. Na polanach ułóż drobno posiekane drewno na podpałkę. Wykorzystaj suche i miękkie gatunki drewna np: sosna. Między polanami pozostaw przestrzeń, która pozwoli na swobodny dopływ powietrza. Na górze stosu umieść kilka kostek rozpałki nasączonych parafiną. Nie używaj do tego gazet, kartonów itp. ponieważ nie dają one ognia opary pochodzące z farb drukarskich mogą być silnie trujące. Zadbaj o doprowadzenie do kominka odpowiedniej ilości tlenu poprzez otwarcie cięgna dopuszczającego powietrze do paleniska ( pierwszy załadunek drewna spalamy na maksymalnie otwartym cięgnie ) oraz nieznaczne uchylenie drzwi kominka ( około 5 min. )
Problemy z rozpaleniem kominka – z czego mogą wynikać?
Przyczyną większości problemów z rozpaleniem kominka jest złej jakości drewno lub zbyt wilgotny opał. Jeśli płomień szybko gaśnie, zobacz, czy do paleniska dociera wystarczająca ilość tlenu. Warto także sprawdzić, czy przyczyną nie jest niewystarczający ciąg w kominie lub przedmiot blokujący przewód kominowy.
Czyszczenie szyby kominkowej – kiedy i jak ?
Aby szyba kominka pozostawała jak najdłużej czysta należy rozpalać kominek „od góry”, stosować jedynie suche liściaste drewno oraz wypełnić całe palenisko drewnem tak aby wygrzana została cała powierzchnia szyby. Jednak nawet przy zachowaniu tych zasad po kilku-kilkunastu rozpaleniach szyba zachodzi sadzą – jest to nieuniknione.
Szybę kominka czyścimy dedykowanym płynem , nanosząc go nie bezpośrednio na szybę tylko na ściereczkę , gąbkę , papier itp. Należy uważać, aby płyn nie spływał w ramę kominka w miejsce uszczelnienia szyby i ramy. Zalegający płyn może po rozpaleniu kominka skutkować jej pęknięciem. Należy unikać kontaktu płynu ze stalową rama drzwi kominka , gdyż farba kominka nie jest odporna na chemię zawartą w płynie.
Aby zmniejszyć zabrudzenie szyby w kominkach stosujemy szyby podwójne – takie rozwiązanie gwarantuje, że wewnętrzna szyba jest zawsze wygrzana co drastycznie zmniejsza osadzanie się na niej sadzy.